Grokking the Art of Recursion for Coding Interviews

Learn the art of recursive problem solving to ace the coding interview.
Level:
Beginner
Study Time:
30h
Lessons:
44
Playgrounds :
52
Course Overview

This course is specifically designed for aspiring software engineers aiming to excel in coding interviews by effectively employing recursion, a key concept in problem-solving.

Throughout this course, you will learn the fundamental principles of recursion and how it can be utilized to create efficient solutions for complex problems. We will dive deep into the art of recursive problem solving, breaking down each step to make it easy to understand and apply.

But that's not all. We will also walk you through solutions to top coding problems frequently encountered in real-world interviews. These handpicked questions cover a broad range of scenarios, ensuring you gain comprehensive understanding and experience in tackling recursive problems.

By the end of this course, you will have developed a strong foundation in recursion, enhancing your problem-solving skills and increasing your confidence to ace those challenging coding interviews. Get ready to stand out to potential employers and take a significant step forward in your software engineering career!

Image
Get instant access to all current and upcoming courses through subscription.
$20
.17
/mo
billed yearly ($242)
OR
Get Lifetime access to this course only.
$49
Certification on completing the course.
Course Content
4 Chapters • 44 Lessons
1.
Intrduction
6 lessons
Grokking the Art of Recursive Problem-Solving
Demystifying Recursion
Recursion Types
Recursion vs. Iteration
Recursive Algorithm Strategies
Complexity Analysis
2.
Coding Problems (easy)
14 lessons
1. Basic Sum
Solution: Basic Sum
2. Factorial
Solution: Factorial
3. Greatest Common Divisor (GCD)
Solution: Greatest Common Divisor (GCD)
4. Converting Decimal to Binary
Solution: Converting Decimal to Binary
5. Check Prime
Solution: Check Prime
6. Perfect Square
Solution: Perfect Square
7. Number Frequency
Solution: Number Frequency
8. Pascal's Triangle
Solution: Pascal's Triangle
9. Binary Search
Solution: Binary Search
10. Inserting a new node in a BST
Solution: Inserting a new node in a BST
11. BST Inorder Traversal
Solution: BST Inorder Traversal
12. Merge Sort
Solution: Merge Sort
13. Quick Sort
Solution: Quick Sort
14. Depth First Search
Solution: Depth First Search
15. Removing Nodes From Linked List
Solution: Removing Nodes From Linked List
16. Fibonacci Series Using Memoization
Solution: Fibonacci Series Using Memoization
17. Good Number
Solution: Good Number
18. Split BST
Solution: Split BST
19. Pow(x,n)
Solution: Pow(x,n)
Related Courses
Image
Grokking the Coding Interview: Patterns for Coding Questions
Image
Grokking Data Structures & Algorithms for Coding Interviews
What people say about our courses
Image
Get instant access to all current and upcoming courses through subscription.
$20
.17
/mo
billed yearly ($242)
OR
Get Lifetime access to this course only.
$49
Certification on completing the course.